Historian ensimmäiset Hankintatreffit järjestettiin 23.11.2016 Kuopion keskustassa Finnkino Scalan lämpiössä. Järjestäjänä toimi Pohjois-Savon hankinta-asiamies.
Teksti: Minna Akiola
Kuvat: Sanna Pulkkinen
Hankintatreffien tarkoitus on tuoda esiin ja levittää hyviä hankintakäytäntöjä. Teemoina
Ensimmäisenä deittailijana ääneen pääsi hankintalakimies Kari Tossavainen Tossavainen & Metsävainio Oy:stä. Hän kertoi, että aikaisemmin suorastaan kiellettiin ostajaa ja myjää olemasta tekemisissä keskenään.
– Ajat ovat muuttuneet paremmaksi siinä suhteessa. Kaikki kanavat, jotka edistävät avoimuutta, ovat hyväksi, Tossavainen summaa.
– Julkinen hankinta mielletään yleensä tylsäksi ja vaikeaksi. Pidän siitä, että Pohjois-Savon hankinta-asiamiehen järjestämä tapahtuma muotoiltiin Hankintatreffeiksi. Se teki tapahtumasta vapaamuotoisemman.
ensimmäisillä treffeillä olivat pienhankinnat, markkinavuoropuhelu ja kestävät hankinnat.
Vuoropuhelua
Markkinavuoropuhelu tarkoittaa hankintaprosessin eri osapuolten yhteistyötä. Sen tarkoitus on edistää hankinnan suunnittelua sekä lisätä hankintayksikön markkinatuntemusta. Hankintatreffeillä kuultiin useita puheenvuoroja markkinavuoropuhelun puolesta.
Yhden puheenvuoroista piti IS-Hankinnan hankinta-asiantuntija, tiiminvetäjä Marianne Punkki. Hän kertoi olevan erityisen tärkeää aloittaa hankinnan suunnittelu riittävän ajoissa, jotta jää enemmän aikaa markkinoiden kartoittamiseen ja vuoropuheluun ostajan ja toimittajien välillä.
– Ei ole olemassa ehdottomia määrityksiä milloin markkinavuoropuhelu ei ole mahdollinen, mutta se on varmaa, että kiire estää sen, Punkki toteaa.
Sähköistä pienhankintaa
Pienhankintoja ei säätele hankintalaki, joten menettelyt kilpailutusten järjestämisessä ovat kirjavia. Ohjelmistotalo eKeiretsun kehittämän pienhankintajärjestelmä HankintaSampon kautta saadaan tehokkaasti jaettua tietoa tilaajan ja mahdollisen toimittajan välillä.
– HankintaSampon tärkeimmät hyödyt yrityksille ovat alueellisuus, läpinäkyvyys ja palvelu, eKeiretsun toimitusjohtaja Petteri Vahla kertoi Hankintatreffeillä sähköisen järjestelmän eduista.
Toimitusjohtaja, yrittäjä Mikko Rissanen Varipro Kiinteistöpalveluista kertoi omista kokemuksistaan HankintaSammon käytöstä. Hän kannustaa yrittäjiä rekisteröitymään palveluun.
– Olen ollut kohtuullisen aktiivinen, kun käytössä on paikka, josta voi töitä noukkia. Noin seitsemän tarjousta olen tehnyt ja niistä yhden voittanut, Rissanen summaa.
Kansalliset kynnysarvot nousevat uuden hankintalain myötä 60 000 euroon, joten pienhankinnatkin voivat olla jatkossa todella isoja. Hankinta-asiamies Minna Heikka IS-Hankinnalta kannustaa pyytämään rohkeasti apua hankinta-asioissa.
– Minä ja muut hankinta-asiamiehet neuvomme mielellämme!
Hankintatreffejä tullaan jatkossa järjestämään lisää, seuraavat treffit ovat jo suunnitteilla Varkauteen.
Pienhankinta = julkinen hankinta, jonka ennakoitu arvo jää hankintalain kansallisten kynnysarvojen alapuolelle.